Uleiul de masline: cel mai folosit ulei pentru fabricarea de sapun de casa (sapun handmade)

Asa cum spuneam in Ingrediente de baza pentru sapun handmade (sapun de casa), pentru a face sapun natural ai nevoie de o combinatie de grasimi/uleiuri si de lesie (soda caustica amestecata cu apa distilata). Se pune intrebarea: poti face sapun de casa cu un singur ulei? Da, un bun exemplu fiind binecunoscutul ”sapun de Castilia”, care este produs exclusiv cu ulei de masline.
Datorita multiplelor sale calitati, uleiul de masline este cel mai bun si mai accesibil dintre uleiurile folosite pentru producerea de sapun natural. De aceea m-am hotarat sa scriu despre el.

Calitatile uleiului de masline
Uleiul de masline este un foarte bun hidratant, ajuta la regenerarea ulei de maslinetesuturilor si la reducerea inflamatiilor. Atrage umezeala si o pastreaza, creand la suprafata pielii un film permeabil care permite pielii sa respire, sa transpire si in acelasi timp ii mentine hidratarea. Este potrivit pentru pielea sensibila, inclusiv pentru cea a bebelusilor. Sapunul care contine ulei de masline curata bine si face o spuma fina.

Uleiul de masline are numai calitati??
Un mic dezavantaj, din punctul de vedere al producatorului de sapun de casa, este acela ca sapunul obtinut doar cu ulei de masline este destul de moale. Ca sa obtii un sapun tare combina uleiul de masline cu ulei de palmier si / sau ulei de cocos.

Un alt dezavantaj ar fi acela ca uleiul de masline are un miros destul de greu. Iar culoarea sapunului obtinut cu ulei de masline difera in functie de calitatea si gradul uleiului folosit, de la alb la galben, de la verde deschis (de fapt, oliv deschis!) la verde / oliv inchis. Daca vrei sa obtii un sapun mai alb, cauta sticle de ulei de masline transparente si cumpara ulei de masline galben stralucitor sau auriu. Daca gasesti un ulei care se comporta bine, are un miros mai usor si o culoare care iti place, cumpara in continuare din acelasi sortiment.

A, si sa nu uit, inca un avantaj al uleiului de masline: este destul de durabil, poate fi pastrat fara refrigerare timp de un an.

5 responses to “Uleiul de masline: cel mai folosit ulei pentru fabricarea de sapun de casa (sapun handmade)

  1. Buna!
    Am facut aproape toate retetele din ghidul tau, mi-au iesit niste sapunuri superbe, lucru pentru care iti multumeeeeeeesc! 🙂
    Acum as vrea sa concep si alte retete, dar am o nedumerire: in ghid scrie ca indicele de saponificare al uleiului de masline este 0,135, dar in unele calculatoare online l-am gasit 0,134, in altele – 0,136. Cu ce valoare sa fac calculele? Multumesc!
    Simica

    • Buna, Simica!
      Indicele de saponificare poate diferi (foarte putin) de la producator la producator. Daca iei cantitati mari dintr-un anumit ulei poti contacta producatorul/importatorul cu rugamintea sa-ti comunice valoarea indicelui de saponificare.
      Oricum, poti folosi cu incredere tabelul din ghid, diferentele (daca exista) sunt foarte mici si nu afecteaza calitatea sapunului.
      Dana

  2. Grec, grec, dar lasa si tu un site, un email, un pret.
    asa…

  3. Buna! in caz care nu vrei sa stai sa faci singura puteti testa sapunul meu care facut la rece cu ulei de masline 94 la suta si 6 la suta nuca de cocos… la foarte bun pret nu contine potasium (sa imi scuzati gramatica dar sunt grec) contact 0767143684

  4. Pingback: Uleiul de masline: cel mai folosit ulei pentru fabricarea de sapun de casa (sapun handmade) - Ziarul toateBlogurile.ro

Lasa un comentariu