Uleiul de cocos si sapunul de casa

Acum ceva vreme, atunci cand am vorbit despre ingredientele folosite pentru obtinerea de sapun handmade 100% natural, am ramas datoare cu detalii legate de uleiul de cocos.
Uleiul de cocos este unul dintre cele mai folosite uleiuri in producerea de sapun de casa. Este o binecuvantare pentru „sapunari”, deoarece cu ajutorul lui se obtine un sapun de casa 100% natural care curata eficient si face o spuma bogata. Practic, de cand a inceput sa se foloseasca ulei de cocos la realizarea de sapun de casa, sapunurile naturale sunt de o calitate net superioara.

Nuca de cocosUleiul de cocos mai este numit si „unt de cocos” pentru ca este solid la temperatura camerei – adica la o temperatura decenta a camerei, de pana la 24 de grade Celsius; la 30 de grade, cum sunt acum in camera in care scriu eu, e lichid, saracul…🙂. Este alb in forma solida si transparent in forma lichida si are un miros discret, caracteristic. Se obtine de obicei din pulpa uscata a nucii de cocos. Atunci cand este obtinut din pulpa proaspata a fructului este numit „ulei de cocos virgin”.

Ce contine uleiul de cocos?

ulei de cocos

Ulei de cocos in forma lichida

Uleiul de cocos are in compozitie: acid lauric > 50%, acid caprylic, acid capric, oleic, myristic, stearic, vitamina A, E, minerale. Toate acestea ii confera proprietati antioxidante, antibacteriene, antifungice si antimicrobiene. Uleiul de cocos este si foarte stabil in timp, isi pastreaza intacte calitatile timp de cativa ani fara refrigerare. Totusi, in timpul verii eu ma simt mai bine daca il pastrez la frigider, intrucat din pacate nu am in casa un loc racoros gen pivnita🙂 .

Cum este un sapun de casa realizat cu ulei de cocos?
Uleiul de cocos are cateva calitati inestimabile pentru un producator de sapun de casa; sapunul care are in reteta procentul ideal de ulei de cocos (vezi Ghidul pentru realizarea de sapun natural, pagina 37) are urmatoarele calitati:

  • face o spuma superba,
  • curata excelent,
  • este suficient de tare,
  • este stabil in timp (are o durata mare de viata),
  • are o nuanta foarte „curata” – este alb.
Ulei de cocos solid

Unt de cocos (ulei de cocos in forma solida)

Uleiul de cocos se foloseste cu succes si in industria alimentara, dar si in cosmetica. Este folosit mai ales la obtinerea de creme, lotiuni de corp, masti si balsamuri pentru par etc., caci ca este foarte bun pentru pielea sensibila, uscata. Contine un procent ridicat de antioxidanti care previn imbatranirea pielii si care constituie un filtru UV natural. In combinatie cu alte uleiuri vegetale (ulei de masline, ulei de palmier, de soia, de ricin) ajuta la obtinerea unui sapun 100% vegetal minunat: tare, hidratant, care face o spuma bogata chiar si in apa rece si care curata pielea, o protejeaza si o ingrijeste in acelasi timp.

Atentie, insa! Nu te lasa tentat sa folosesti un procent prea mare de ulei de cocos in retetele tale de sapun de casa! Daca in procente mici uleiul de cocos este hidratant, in procent prea mare are exact efectul invers, adica usuca pielea! Combina uleiul de cocos cu alte uleiuri (in Ghid practic pentru realizarea de sapun de casaproportiile potrivite, cum sunt cele din retetele din Ghidul pentru realizarea de sapun natural) si vei obtine un sapun de casa 100% natural cu proprietati excelente.

De unde poti cumpara ulei de cocos?
Sursa cea mai buna (raport calitate/pret) de ulei de cocos la ora actuala prezinta pe site uleiul ca fiind „pentru gatit”. Este de fapt ulei de cocos 100%, este ieftin si este foarte bun si pentru realizarea de sapun de casa natural! L-am testat! Nu il recomand insa pentru realizarea de creme, lotiuni etc. Pentru astfel de produse cosmetice, te sfatuiesc sa folosesti un ulei de cocos presat la rece, nerafinat. Acesta pastreaza cel mai bine elementele pretioase ale fructului.
Iar daca doresti alt tip de ulei de cocos, gasesti „scanand” internetul sau vizitand magazinele de produse naturiste, la preturi si calitati foarte variate, chiar ai de unde alege!

21 responses to “Uleiul de cocos si sapunul de casa

  1. Buna ziua! Am incercat sa fac un sapun doar cu ulei de masline, dar nu imi iese. Nu stiu ce fac gresit, cred ca e fie prea multa apa, fie soda prea multa pentru ca iese ori gelatinos, ori foarte dur. Inca nu am gasit cantitatile corecte pentru 10 sapunuri de cca. 100 grame.
    Ma poti ajuta? Multumesc!

    • Buna seara, Mona!
      E pacat de ingredientele irosite ca sa mergi „pe incercate”. Ca sa nu mai vorbim despre posibilitatea ca sapunul sa aiba prea multa soda si, prin urmare, sa fie prea alcalin si sa-ti arda pielea.
      Iti propun 900 g ulei de masline, 263 g apa distilata si 114 g soda caustica. Am folosit un discount de soda de 6% si un factor apa/soda de 2,3%.
      Succes, si spune-mi cum ti-a iesit!
      Dana

  2. Buna ziua! Puteti sa-mi spuneti va rog unde as putea gasi ulei de cocos in Belgia? Va multumesc frumos.

  3. Buna dimineata,
    multumesc pt. raspunsuri.
    Mai am o intrebare. Uleiurile se folosesc doar pentru saponificare? Sa ma explic. Eu traiam cu impresia ca sapunurile handmade sunt facute cu uleiuri extra virgine care au cu totul alte calitati si alti parametri fata de uleiurile rafinate. Calitatea sapunului este aceeasi indiferent de ingrediente? Adica soda caustica anuleaza diferentele, sau sunt prea scumpe cele cu uleiuri extra virgine si nu s-ar vinde?

    • Buna seara!
      Intrucat toate retetele de sapun natural prevad un exces de uleiuri, conteaza si calitatea acestora. Insa in cazul uleiului de masline, de exemplu, pentru realizarea de sapun este mai potrivit uleiul din turte de masline decat uleiul extravirgin. Ceea ce este perfect, caci uleiul din turte (pomace) este mult mai ieftin decat cel virgin sau extravirgin.
      Pe de alta parte, asa cum intuiti si dvs., soda caustica anuleaza o parte din diferente, caci excesul de uleiuri este doar in proportie de aprox. 5%.
      Dana

  4. Am revenit pt. ca am uitat ceva. Am taiat deja sapunul pt. ca mi-a fost teama ca maine se va sparge in loc sa se taie, dar nu stiu cum sa-l pun la uscat. E bine daca il impachetez bucata cu bucata in hartie de copt si il pun in camara? Camara mea nu este chiar racoroasa dar temperatura este totusi mai scazuta decat in casa. Tare ma tem ca dupa 3-4 saptamani voi gasi 9 pietre oliv pe raft.
    Cand ma gandesc ca am intrat in febra fabricarii sapunului pt. ca fata mea are pielea arsa pe maini de la sapun…
    Multumesc pentru atentie.

    • Nu trebuie sa va bateti capul cu impachetatul, puteti pune bucatile de sapun natural (neimpachetat) pe un simplu carton, fie in camara, fie pe balcon daca aveti balconul inchis. Sapunul se va mentine foarte bine, nu se va „pietrifica”.
      Dana

  5. Buna seara,
    am facut astazi primul meu sapun insa, cum eu sunt mai desteapta am schimbat reteta si in loc de 350g ulei de masline si 100 sau 150g ulei de cocos am pus: 200g ulei de masline, 150g ulei de cocos (noroc ca atat am avut in casa) si 90g ulei de ricin. Intrebarea mea este: sapunul meu va usca foarte tare pielea? In final procentul de ulei de cocos este de 34.
    Multumesc.

    • Buna seara!
      Ei, e un pic cam mult ulei de cocos, din pacate cred ca sapunul dvs. va usca putin pielea… Partea buna este ca ati castigat experienta si data viitoare stiti cum sa procedati!
      Dana

  6. Buna, as vrea sa te intreb daca poti sa-mi spui de unde cumperi uleiul de cocos? Uleiul de palmier pe care l-am folosit este Olina. Este in ordine?
    Multumesc! O seara minunata!

  7. Buna, pot folosi uleiul de cocos pentru gatit si pentru corp? Sunt in Belgia si nu am reusit sa gasesc decat ulei bio de cocos pt gatit. Are efecte adverse?
    Multumesc

  8. Buna ziua,

    Am cumparat ghidul si vreau sa va intreb daca e vreo problema daca la reteta nr 1 pot folosi uleiul de palmier in loc de cel de cocos? Pentru ca ma dureaza pana il primesc pe cel de cocos.

    Astept raspuns. Multumesc

    • Buna seara!
      Uleiul de palmier are indicele de saponificare diferit de uleiul de cocos, deci puteti schimba reteta doar prin modificarea ei conform sfaturilor din Ghid. Nici calitatile pe care le confera cele doua uleiuri nu sunt identice, dar una peste alta se poate.
      Dana

  9. Foarte pretioase informatiile despre uleiul de cocos.
    Multumesc si mai astept si altele la fel de interesante!

  10. Pingback: Uleiul de masline: cel mai folosit ulei pentru fabricarea de sapun de casa (sapun handmade) | Sapun de casa 100% natural

  11. Pingback: Ulei de palmier: usor de gasit, ieftin si confera cateva calitati speciale sapunului | Sapun de casa 100% natural

Lasa un comentariu

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s