Exista piata de desfacere pentru sapun handmade?

Iata inca o intrebare pe care o primesc frecvent (pe langa ”E adevarat ca sapunul, chiar si sapunul natural, contine soda caustica?”, care detine recordul).
Si iata cateva cifre, caci de multe ori cifrele sunt mai graitoare decat povestile – spune inginerul din mine 🙂 :

Vanzarea de sapunCantitatea de sapun consumata pe cap de locuitor este considerata un indicator al civilizatiei poporului respectiv. In 2008, romanii au cumparat 95 de milioane de sapunuri, adica aproape cinci bucati de sapun pe cap de locuitor, in crestere cu 9% fata de anul 2007.

In februarie 2010, Ministerul Sanatatii a dat publicitatii rezultatele unui studiu din care rezulta ca in Romania consumul mediu de sapun pe cap de locuitor este de 400 de grame anual, adica de 4-5 ori mai mic decat in vest. Piata sapunului se va dezvolta cu siguranta in Romania. Asta despre sapun in general.

Sapun de casa expus spre vanzare

Sapunuri handmade expuse spre vanzare

Cat despre sapunul handmade si sapunul natural in special, in Statele Unite ale Americii si in Europa de Vest s-a remarcat o crestere constanta, in ultimii ani, a consumului de cosmetice si de produse de curatat naturale si/sau organice. Tendinta este crescatoare si in Romania.

Bineinteles, depinde foarte mult si de zona in care vrei sa vinzi sapun handmade, de nivelul de educatie al populatiei in zona, de concurenta locala, de pretul pe care-l stabilesti si de puterea de cumparare a locuitorilor zonei.

Reclame

4 responses to “Exista piata de desfacere pentru sapun handmade?

  1. modul de fabricare se pare ca ar fi ok! nu ma pot exprima pentru ca nu am cumparat ghidul de fabricare, insa costurile fabricarii sapunului care ar fi? vad pe net ca sunt sapunuri fabricate manual cu 15 lei 100 de grame.

  2. depinde in primul rand de educarea consumatorilor, de transparenta informatiilor si, desigur, de calitatea produselor cu care ne prezentam pe piata.

    • Ai dreptate, Naen, eu cred ca in primul rand conteaza calitatea produselor, pentru ca prin calitate atragi fidelitatea consumatorilor si faci si un pic de educatie. E clar ca o persoana care a cumparat un sapun natural de care e incantata nu se va mai intoarce in veci la a folosi sapun industrial…

Lasa un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s