Praful de sapun – 9 metode pentru a scapa de el

Apare cand ti-e lumea mai draga, strica aspectul sapunurilor tale (pana atunci perfecte!) si nu stii cum sa scapi de el mai repede si mai… definitiv 🙂 Nu e nicio indoiala, praful de sapun este detestat de catre toti producatorii de sapun CP (sapun la rece).

Praful de sapun (soap ash) apare de obicei in 1-3 zile de la turnarea sapunului in forme, pe suprafetele aflate in contact cu aerul. Prima intrebare pe care si-o pune producatorul de sapun este “Mai este sapunul meu bun, il mai pot folosi?”

Sapunuri naturale afectate de praful de sapun

Sapunuri naturale ce par foarte vechi, din cauza prafului de sapun

Categoric DA, sapunul tau este la fel de bun! Praful de sapun nu este deloc daunator, poti folosi fara nicio retinere sapunul pe care ti-a aparut praf. Praful nu altereaza in niciun fel calitatile sapunului, este doar o problema estetica. Intr-adevar, praful strica aspectul sapunurilor. Cine nu stie despre ce e vorba poate crede ca sapunurile sunt foarte vechi, chiar “stricate”.

Totusi, pentru a te asigura ca nu este vorba despre o greseala in reteta si despre un sapun prea alcalin, testeaza pH-ul sapunurilor. Daca pH-ul este ok, poti folosi sapunurile fara nicio rezerva.

Ce poti face pentru a preveni aparitia prafului de sapun?

Praful de sapun se formeaza mai frecvent atunci cand amesteci uleiurile cu lesia la temperaturi scazute si cand torni pasta de sapun in forme la inceputul saponificarii, pasta de sapun fiind inca subtire. Prin urmare, iata ce poti face ca sa impiedici formarea de praf de sapun:

Metoda 1: Micsoreaza putin cantitatea de apa din reteta. Si, apropo, foloseste doar apa distilata, NU apa de la robinet!

Metoda 2: Asigura-te ca temperatura uleiurilor si a lesiei, atunci cand le amesteci, este de cel putin 38 de grade Celsius.

Metoda 3: Cand pasta de sapun ajunge la trace, nu te grabi sa o torni in forme; mai amesteca pana cand devine ca o budinca GROASA (medium / thick trace).

Metoda 4: Imediat dupa ce ai turnat pasta de sapun in forme, limiteaza contactul acesteia cu aerul: acopera suprafata libera cu folie de plastic sau cu hartie cerata (cu partea cerata in contact cu pasta de sapun).

Metoda 5: Cand sapunul incepe sa se intareasca, pulverizeaza suprafata ramasa libera cu alcool. Alcoolul formeaza un strat protector si nu dauneaza cu nimic sapunului, dar impiedica formarea prafului. Atentie, pulverizeaza un strat foarte fin de alcool, nu exagera! (Nu-ti face griji, sapunurile tale nu vor mirosi deloc a alcool, mirosul va disparea rapid.)

Cum elimini praful de sapun aparut pe sapunurile tale?

Daca, desi ai incercat sa previi aparitia lui prin metodele de mai sus, praful de sapun s-a incapatanat sa apara, nu-ti ramane decat sa scapi de el. Iata cum poti inlatura orice urma de praf de sapun de pe sapunurile tale:

(Foarte important! Neaparat poarta manusi chirurgicale, indiferent pentru care dintre metodele de mai jos optezi, pentru a nu lasa amprente pe sapunele! Chiar si cu manusi, incearca sa manevrezi cat mai putin sapunurile cat timp sunt ude/umede. Poti folosi un foen, pe aer rece, pentru a le usca mai rapid.)

Aparat de curatat cu abur

Aparat de curatat cu abur

Metoda 6: Cel mai eficient este un aparat de curatat cu aburi, din cel portabil. Daca ai unul in casa, e perfect! Tine-l pornit la 5-10 cm de fiecare suprafata a sapunului afectata de praf, timp de 10-20 de secunde. Apoi lasa sapunurile la uscat. Vei vedea ce lucioase si curate vor fi dupa ce se usuca!

Metoda 7: Clateste rapid sapunurile cu apa rece. Pur si simplu scufunda sapunurile rapid intr-un jet de apa rece sau intr-un recipient plin cu apa.

Metoda 8: Daca simpla clatire nu rezolva in intregime problema, foloseste un prosop de hartie (fara model, caci modelul se poate transfera pe sapun!) sau o carpa moale, bine stoarsa, pentru a curata bland toate resturile de praf.

Metoda 9: Este metoda cea mai “radicala” si presupune indepartarea stratului de sapun care contine praf alb cu ajutorul unui cutit sau al unui curatitor de legume. Avantajul metodei este ca poti in acelasi timp sa indrepti eventuale suprafete neuniforme (bineinteles, daca doresti acest lucru!); insa metoda are si dezavantaje: nu poate fi folosita pe sapunurile cu suprafete curbe si pierzi o parte din sapun.

Acestea fiind zise, sper ca de acum incolo nu vei mai vedea niciodata praf de sapun pe sapunurile tale! 🙂

Lasa un comentariu