Tag Archives: ulei de cocos

Uleiul de cocos si sapunul de casa

Acum ceva vreme, atunci cand am vorbit despre ingredientele folosite pentru obtinerea de sapun handmade 100% natural, am ramas datoare cu detalii legate de uleiul de cocos.
Uleiul de cocos este unul dintre cele mai folosite uleiuri in producerea de sapun de casa. Este o binecuvantare pentru „sapunari”, deoarece cu ajutorul lui se obtine un sapun de casa 100% natural care curata eficient si face o spuma bogata. Practic, de cand a inceput sa se foloseasca ulei de cocos la realizarea de sapun de casa, sapunurile naturale sunt de o calitate net superioara.

Nuca de cocosUleiul de cocos mai este numit si „unt de cocos” pentru ca este solid la temperatura camerei – adica la o temperatura decenta a camerei, de pana la 24 de grade Celsius; la 30 de grade, cum sunt acum in camera in care scriu eu, e lichid, saracul… :). Este alb in forma solida si transparent in forma lichida si are un miros discret, caracteristic. Se obtine de obicei din pulpa uscata a nucii de cocos. Atunci cand este obtinut din pulpa proaspata a fructului este numit „ulei de cocos virgin”.

Ce contine uleiul de cocos?

ulei de cocos

Ulei de cocos in forma lichida

Uleiul de cocos are in compozitie: acid lauric > 50%, acid caprylic, acid capric, oleic, myristic, stearic, vitamina A, E, minerale. Toate acestea ii confera proprietati antioxidante, antibacteriene, antifungice si antimicrobiene. Uleiul de cocos este si foarte stabil in timp, isi pastreaza intacte calitatile timp de cativa ani fara refrigerare. Totusi, in timpul verii eu ma simt mai bine daca il pastrez la frigider, intrucat din pacate nu am in casa un loc racoros gen pivnita 🙂 .

Cum este un sapun de casa realizat cu ulei de cocos?
Uleiul de cocos are cateva calitati inestimabile pentru un producator de sapun de casa; sapunul care are in reteta procentul ideal de ulei de cocos (vezi Ghidul pentru realizarea de sapun natural, pagina 37) are urmatoarele calitati:

  • face o spuma superba,
  • curata excelent,
  • este suficient de tare,
  • este stabil in timp (are o durata mare de viata),
  • are o nuanta foarte „curata” – este alb.
Ulei de cocos solid

Unt de cocos (ulei de cocos in forma solida)

Uleiul de cocos se foloseste cu succes si in industria alimentara, dar si in cosmetica. Este folosit mai ales la obtinerea de creme, lotiuni de corp, masti si balsamuri pentru par etc., caci ca este foarte bun pentru pielea sensibila, uscata. Contine un procent ridicat de antioxidanti care previn imbatranirea pielii si care constituie un filtru UV natural. In combinatie cu alte uleiuri vegetale (ulei de masline, ulei de palmier, de soia, de ricin) ajuta la obtinerea unui sapun 100% vegetal minunat: tare, hidratant, care face o spuma bogata chiar si in apa rece si care curata pielea, o protejeaza si o ingrijeste in acelasi timp.

Atentie, insa! Nu te lasa tentat sa folosesti un procent prea mare de ulei de cocos in retetele tale de sapun de casa! Daca in procente mici uleiul de cocos este hidratant, in procent prea mare are exact efectul invers, adica usuca pielea! Combina uleiul de cocos cu alte uleiuri (in Ghid practic pentru realizarea de sapun de casaproportiile potrivite, cum sunt cele din retetele din Ghidul pentru realizarea de sapun natural) si vei obtine un sapun de casa 100% natural cu proprietati excelente.

De unde poti cumpara ulei de cocos?
Sursa cea mai buna (raport calitate/pret) de ulei de cocos la ora actuala prezinta pe site uleiul ca fiind „pentru gatit”. Este de fapt ulei de cocos 100%, este ieftin si este foarte bun si pentru realizarea de sapun de casa natural! L-am testat! Nu il recomand insa pentru realizarea de creme, lotiuni etc. Pentru astfel de produse cosmetice, te sfatuiesc sa folosesti un ulei de cocos presat la rece, nerafinat. Acesta pastreaza cel mai bine elementele pretioase ale fructului.
Iar daca doresti alt tip de ulei de cocos, gasesti „scanand” internetul sau vizitand magazinele de produse naturiste, la preturi si calitati foarte variate, chiar ai de unde alege!

3 secrete pentru a obtine sapun natural ce face o spuma bogata

O intrebare care mi se pune frecvent este „Pot sa obtin un sapun de casa 100% natural care sa faca muuuuulta spuma?

Spuma bogata - o calitate foarte dorita pentru sapunuriSapunurile din comert sunt foarte spumante, intrucat contin agenti de spumare (sodium lauryl sulfate, de exemplu). Dar noi vrem sa evitam chimicalele, acesta fiind si unul dintre motivele pentru care facem sapun in casa, nu-i asa?
Ei bine, se poate obtine un sapun ce face o spuma bogata si cremoasa folosind numai ingrediente naturale? Categoric DA!!

Iata cateva metode prin care poti obtine (mai) multa spuma de la sapunul tau natural:

1. Alege ingredientele potrivite.
Pentru ca sapunul tau sa faca o spuma bogata, cremoasa si placuta, reteta trebuie sa contina cel putin unul dintre urmatoarele uleiuri:

  • ulei de cocos
  • ulei din samburi de palmier (atentie, nu e acelasi lucru cu uleiul de palmier, care se obtine din pulpa fructului! Denumirea in engleza = palm kernel oil)
  • ulei de ricin

Uleiul de ricin mai degraba mareste cantitatea de spuma si o face mai durabila, mai stabila. Cu alte cuvinte, uleiul de ricin este mai potrivit pentru a fi asociat unuia dintre celelalte doua uleiuri.

Sapun natural cu spuma bogataAsadar, daca spuma bogata este importanta pentru tine, alege o reteta de sapun natural ce contine unul-doua dintre uleiurile de mai sus. (In Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural gasesti o multime de retete de sapun ce contin uleiurile potrivite in proportiile potrivite.)
O alta optiune este sa creezi propria ta reteta de sapun natural, in functie de preferintele tale. (Daca nu stii cum sa creezi o reteta de sapun natural, nu te panica! 🙂 In Ghidul practic ai toate informatiile de care ai nevoie pentru a crea propriile tale retete de sapun de casa, din ingredientele pe care le doresti sau pe care le ai la indemana. Ghidul iti arata pas cu pas cum poti crea o reteta de sapun de casa si, bineinteles, cum sa faci un sapun natural superb folosind acea reteta.)

2. Adauga un pic de zahar.
Un pic de zahar pentru o spuma bogataPrin adaugarea unei mici cantitati de zahar vei creste cantitatea de spuma pe care o face sapunul tau natural. Sunt suficiente 1-2 lingurite de zahar la un kg de uleiuri. Cel mai simplu este sa adaugi zaharul in apa distilata, inca de la inceput, inainte de a pune soda caustica.
Bonus:  🙂  Odata cu incalzirea solutiei de soda caustica, o parte din zahar se poate carameliza, iar lesia va capata o culoare crem-bejuliu superba pe care o va prelua si sapunul final.

3. Lasa sapunul la uscat o perioada mai mare de timp.
Mai multa spuma pentru sapunul tau!Daca ai rabdare sa astepti doua luni (eu marturisesc ca nu am, rabdarea nefiind una dintre calitatile mele forte; niciunul dintre sapunurile mele n-a rezistat la uscat mai mult de 5-6 saptamani), vei vedea ca sapunul tau natural va face o spuma minunata si, in plus, va fi mai dur.

Iti doresc mult succes si… multa spuma!  🙂