Sapunul de casa si “faza de gel”

Pentru ca am primit multe intrebari legate de de aceasta etapa in realizarea de sapun natural si pentru ca ma simt vinovata ca n-am mai scris nimic de 100 de ani, iata ca ma mobilizez si incerc sa lamuresc problema “a trece sau a nu trece prin gel” sau, mai clar formulat, “e musai ca atunci cand fac sapun natural in casa, pasta de sapun sa se transforme la un moment dat in gel?”

Dar sa incepem cu inceputul: Ce este „faza de gel” la sapunul natural?

Dupa amestecarea uleiurilor cu lesia incepe procesul de saponificare, proces ce are loc cu degajare de caldura. Drept umare, amestecul incepe sa se incalzeasca. Saponificarea continua si dupa turnarea pastei de sapun in forme, reactia chimica avand loc in continuare cu degajare de caldura.

Forme mici din silicon

Forme mici din silicon

Daca folosesti forme de dimensiuni mici (forme de silicon, de exemplu, cum sunt cele din imagine) sau forme nu foarte inalte (mai putin de 2-2,5 cm inaltime), pasta de sapun se va incalzi, apoi va incepe sa se raceasca si sa se intareasca fara a trece prin faza de gel.
Daca insa vei folosi forme gen calup si daca le vei si izola termic (acoperindu-le cu paturi/prosoape), pasta de sapun va retine caldura degajata si se va incalzi puternic, atat de puternic incat va deveni aproape lichida si traslucida – cu alte cuvinte, sapunul tau natural va trece prin faza de gel. Dupa un timp (dupa ce reactia chimica se va fi incheiat), pasta de sapun va incepe sa se raceasca si sa se intareasca.

Iata cum arata inceputul fazei de gel, intr-o forma de lemn cu inaltimea de aproximativ 5 cm:

Pasta de sapun incepe sa se transforme in gel

Inceputul fazei de gel

Si iata cum arata pasta de sapun, un sfert de ora mai tarziu: este sub forma de gel aproape in intregime.

Pasta de sapun este aproape in intregime gel

Aproape intreaga pasta de sapun este sub forma de gel

Este important ca sapunul natural sa treaca prin faza de gel?
Indiferent daca trece sau nu prin faza de gel, sapunul tau natural va fi la fel de bun. Prin urmare, raspunsul la intrebarea „E absolut necesar ca atunci cand fac sapun natural in casa, pasta de sapun sa se transforme la un moment dat in gel?” este „NU!”.

Care este diferenta intre un sapun natural care a trecut prin faza de gel si un sapun natural care nu a trecut prin aceasta faza?
Un sapun natural care a trecut prin faza de gel, fata de unul care nu a trecut:

  • este o idee mai tare, mai dur;
  • este mai putin opac (uneori este chiar un pic translucid);
  • este mai inchis la culoare;
  • culoarea sa este mai terna, mai putin vibranta;
  • aroma este mai slaba (in faza de gel pasta de sapun devine foarte fierbinte, ceea ce poate determina evaporarea mai rapida a uleiurilor esentiale);
  • se usuca mai rapid, procesul de saponificare se incheie mai repede, poate fi scos din forma si taiat dupa mai putin de 24 de ore;
  • daca sapunul este bicolor (sau multicolor), demarcatia dintre doua culori diferite este mai putin clara decat in cazul sapunurilor care nu au trecut prin gel.
Sapun de lavanda 100% natural

Sapun de lavanda in faza de gel

Ce pot face pentru ca sapunul meu sa treaca / sa nu treaca prin faza de gel?
Daca doresti ca sapunul tau sa treaca prin faza de gel:

  • amesteca uleiurile cu lesia la o temperatura mai mare (aflata in partea superioara a intervalului de temperaturi recomandat pentru cantitatea respectiva);
  • foloseste o reteta cu miere/ceara de albine; temperatura amestecului va creste mai mult si in mod sigur vei obtine gel;
  • foloseste forme/cutii tip calup cu o inaltime mai mare de 2,5 cm;
    acopera / inveleste formele cu paturi / prosoape.

Iar daca doresti ca sapunul tau sa NU treaca prin faza de gel, trebuie sa procedezi exact pe dos, adica:

  • amesteca uleiurile cu lesia la o temperatura mai mica (aflata in partea inferioara a intervalului de temperaturi recomandat pentru cantiatatea respectiva);
  • Sapun de casa cu lavanda

    Sapunul natural de lavanda e gata!

    foloseste o reteta care sa nu contina miere/ceara de albine/zahar; nu folosi lapte;
    foloseste forme mici, individuale, din silicon, sau forme tip calup cu o inaltime mai mica de 2 cm;

  • NU izola termic formele, deci nu le acoperi cu paturi / prosoape; pune formele pe ceva gen gratar, astfel incat sa circule aerul pe dedesubt; poti chiar sa pui forma cu pasta de sapun la frigider sau, in timpul iernii, sa o scoti pe pervaz/pe balcon. Reactia de saponificare va fi incetinita, poate va trebui sa lasi sapunul in forme mai mult timp pana sa-l tai (poate chiar 2-3 zile), insa sapunul nu va ajunge la gel.

Ca o concluzie, dupa parerea mea nu are rost sa-ti bati capul prea mult cu acest subiect. Te asigur ca sapunul tau natural va fi superb indiferent daca a trecut sau nu prin faza de gel!

Sapun de casa cu miere si scortisoara

Sapun de casa 100% natural cu miere si scortisoara – mmmm, delicios!!🙂

Lasa un comentariu

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s