Ulei de palmier: usor de gasit, ieftin si confera cateva calitati speciale sapunului

Uleiul de masline este cel mai utilizat ulei pentru producerea de sapun natural. Dar pentru a obtine un sapun de casa cu cat mai multe calitati, el trebuie combinat cu alte uleiuri. Cele mai frecvent folosite sunt uleiul de palmier si uleiul de cocos.

Uleiul de palmier este obtinut din pulpa fructului de palmier. Poate il folosesti deja la gatit, caci este un ulei recomandat in bucataria moderna pentru prajit, deoarece rezista la temperaturi mari. Uleiul de palmier contine numerosi acizi grasi, vitamine (mai ales vitamina A si E), antioxidanti si alti fitonutrienti. Si, foarte important, nu contine colesterol!

Dar sa revenim la sapun! In combinatie cu alte uleiuri, uleiul de palmier produce un sapun excelent, are un pret destul de accesibil (in jur de 27 de lei bidonul de 3 kg) si de aceea este printre cele mai folosite uleiuri de catre producatorii de sapun natural. Ca ingredient folosit pentru obtinerea de sapun de casa, uleiul de palmier ajuta la cresterea vitezei de saponificare, curata bine, da fermitate sapunului si mareste durata acestuia de viata. Si inca un avantaj, deloc de neglijat, al uleiului de palmier: termenul sau de valabilitate este indelungat.

Totusi, fata de alte uleiuri, calitatile sale de ingrijire a pielii sunt mai modeste, de aceea se recomanda sa combini uleiul de palmier cu uleiuri hidratante, emoliente (ulei de cocos, ulei de masline etc.).

Un alt element de luat in seama este aspectul ecologic: multe persoane refuza sa foloseasca ulei de palmier pentru a nu contribui  la defrisarea padurilor tropicale din Indonezia si Malaezia,  defrisare care e pe cale sa produca un dezastru ecologic. Exista si ulei de palmier produs ecologic, adica palmierii sunt plantati in zone special desemnate, fara defrisarea padurilor. Insa este vorba de numai 1% din productia globala…

14 responses to “Ulei de palmier: usor de gasit, ieftin si confera cateva calitati speciale sapunului

  1. Vreti sa spuneti SAPUN DE CASA fiindca sapun natural nu exista ! Orice tip de sapun are la baza o reactie chimica dintre un acid gras(care poate fi de origine animala sau vegetala si o baza (hidroxidul de sodiu cunoscut ca soda caustica). Cat despre nebunia cu „sapunul de palmier” spuneti mai bine oamenilor sa se uite la ingredientele celui mai ieftin sapun de pe piata si vor vedea ca acesta contine intr-o proportie mai mare sau mai mica Sodium Palmate(palmier). Daca vreti este aceiasi situatie ca la vulcanizarile de fite care vor sa-ti umfle anvelopele cu azot desi aerul pe care-l respiram contine 70% azot.

  2. postolache petronela

    as vrea sa stiu si eu, va rog… traiesc in Spania si sunt multi palmieri pe aici, fructe cu duiumul, sant galbene, mici, usor alungite… sunt bune pt fabricarea uleiului? va multumesc

    • Imi pare tare rau, marturisesc ca nu stiu prea multe despre modul de obtinere a uleiului de palmier, despre tipul de fructe folosite. Poate iti raspunde altcineva care viziteaza blogul si care stie mai multe.
      Dana

  3. Pingback: Uleiul de cocos si sapunul de casa | Sapun de casa 100% natural

  4. Ma puteti ajuta cu un furnizor de ulei de palmier rbd? multumesc.

  5. Doresc sa aflu mai multe despre aceasta afacere cat de greu/usor se obtine un profit si cat trebuie investit inca de la inceput.Cum arata piata si cum pot valorifica productia
    cu respect Lucian B

    • Buna seara!
      Mi-e foarte greu sa raspund acestor intrebari in cateva randuri, sunt tare multe de spus!
      Foarte pe scurt:
      Afacerea este profitabila. Probabil ca nu te poti imbogati din ea, dar castigi un ban cinstit.
      Investitia este mica, realizarea de sapun natural este una dintre afacerile cu cel mai mic capital de start. Pentru a porni nu-ti trebuie spatiu, nu-ti trebuie angajati, echipamentul e posibil sa-l ai deja in bucatarie, sau daca nu-l ai, il cumperi cu cateva sute de lei (mixer vertical, cantar de bucatarie, termometru digital).
      Piata este favorabila, in plina dezvoltare (vezi si Exista piata de desfacere pentru sapun handmade?).
      Oricum, despre toate acestea, inclusiv despre moduri de valorificare a productiei, gasesti pe larg in ghidul practic pt realizarea de sapun natural.
      Dana

  6. TOT CAUT ULEI DE PALMIER RBD SI NU GASESC NICAIERI! MA POATE AJUTA CINEVA CU UN FURNIZOR?!!?
    MULTUMESC ANTICIPAT!
    ADELA

  7. Buna,
    Si eu folosesc uleiul de palmier in sapunurile mele. Am insa o precizare de facut: ceea ce se gaseste la supermarket-uri sub denumirea de ulei de palmier este de fapt oleina de palmier, un ulei fractionat din care s-a separat acidul stearic. Este adevarat ca se saponifica, insa sapunul care rezulta se topeste mult mai repede si este mult mai moale decat cel facut cu ulei de palmier integral, din care nu s-au separat anumiti acizi grasi. Ceea ce ne trebuie noua in savonerie este ulei de palmier RBD (refined-bleached-deodorised).

Lasa un comentariu