Metode prin care poti obtine sapun handmade

Producerea sapunului de casa (handmade) este un veritabil „mestesug” care te va provoca sa iti folosesti creativitatea. Te previn, este un hobby care da dependenta! Eu am facut pana acum zeci de transe de sapun si nu am folosit de doua ori aceeasi reteta. Este pur si simplu prea tentant sa incerci mereu altceva!

Exista mai multe metode prin care poti obtine sapun in confortul casei tale:

1. La rece (in engleza cold process, prescurtat CP) – este cea

Sapun la rece

Sapun de casa obtinut prin metoda la rece

mai folosita metoda de obtinere a sapunului handmade. Presupune producerea de sapun din solutie de soda caustica (lesie, cum ii spune pe la noi) si un amestec de uleiuri, carora li se adauga diferite ingrediente, in functie de ceea ce doresti de la sapunul tau. Procesul de saponificare are loc oricum cu degajare de caldura, dar se numeste „la rece” pentru ca saponificarea are loc fara o sursa externa de caldura.

2. La cald (hot process, HP) – o metoda de a obtine sapun de casa prin fierberea amestecului de lesie si uleiuri. Intregul proces are loc, asadar, folosind o sursa de caldura externa. Metoda este mai dificila decat CP, dar spre deosebire de sapunul obtinut „la rece”, acesta poate fi folosit imediat dupa racire.

3. Topire si turnare (melt & pour, sau MP) – este metoda cea mai

sapun obtinut prin procedeul MP

simpla, in care se foloseste un sapun-baza, sau sapun de baza, adica sapun simplu, obtinut din ingredientele de baza (amestec de uleiuri si solutie de soda caustica), fara uleiuri esentiale, coloranti sau alti aditivi. Sapunul-baza este topit si apoi i se adauga diferite ingrediente, in functie de tipul de sapun dorit. Se toarna in forme si dupa un timp de uscare… gata sapunul! Aceasta metoda permite obtinerea de sapunuri mai deosebite (de exemplu cu mici obiecte incastrate in ele, sau formate din straturi de sapun transparent alternate cu straturi de sapun colorat etc.).

4. Reprocesare (rebatching) – presupune refacerea unei transe (sau a unei parti dintr-o transa) de sapun obtinut prin metoda „la rece”, uscat sau partial uscat. Este o metoda buna pentru a salva o transa gresita (daca stii exact ce anume ai gresit, de exemplu daca ai uitat sa incluzi un ingredient) sau pentru a adauga arome, coloranti si/sau alti aditivi care prin saponificare si-ar pierde proprietatile.

7 responses to “Metode prin care poti obtine sapun handmade

  1. Buna!
    Va rog, care stie, o reteta de reprocesare sapun.

    Va multumesc!

  2. Te rog trimite-mi o reteta de sapun. n-am mai facut si as vrea sa incerc si eu – vreau sa stiu si cum se face

    • Buna, Nina!
      E putin mai complicat de-atat! O reteta gasesti, de exemplu, in sectiunea Resurse Utile. Dar ai nevoie de multe informatii ca sa fii sigura ca-ti iese sapunul perfect!
      Dana

  3. Buna ziua, zilele acestea ma documentez despre confectionarea sapunului. ma bucur sa gasesc o carte, dar eu stau in constanta si buletinul e de mures. cum sa cumpar si eu un ghid? si mai am o intrebare: imi puteti spune de unde cumpar un termometru?
    va multumesc

    • Buna seara!
      1. Nu este o problema cu expedierea, va pot trimite coletul post restant, adica am nevoie de numele din buletin si de numarul oficiului postal care va este cel mai la indemana. Atunci cand mergeti la posta (la oficiul postal cu pricina) pentru a ridica pachetul spuneti ca asteptati un colet post restant, dati buletinul si… gata!
      2. Aveti in Ghid, la sectiunea Furnizori, mai multe adrese de unde puteti cumpara termometru bun pentru realizarea de sapun si nu prea scump.
      Cea mai buna oferta la ora actuala este aici: http://www.dmail.ro/produs/169701/Termometru-special-pt-bucatarie.html
      Dana

  4. Buna,
    As vrea sa va intreb daca termometrele din sticla de 20 cm, cu alcool rosu sunt bune pt fabricarea sapunului. Multumesc.

    • Buna!
      Da, aceste termometre rezista la temperaturi intre -10 si +110 grade Celsius, deci sunt bune si pt sapun. Eu prefer termometrele cu tija metalica doar pt ca mi se par mai practice, mai rezistente. Altfel spus, nu trebuie sa fiu atenta sa nu le sparg, caci sunt cam repezita… 🙂

Lasa un comentariu