Glicerina, sapunul industrial si sapunul de casa

Sapunul de casa, handmade, este muuuuult mai hidratant si mai sanatos decat sapunul industrial. Asta e clar. Unul dintre motive il reprezinta prezenta glicerinei naturale in sapunul de casa, respectiv lipsa glicerinei din sapunul industrial.
Si pentru ca glicerina reprezinta una dintre marile diferente dintre cele doua tipuri de sapun am sa scriu azi doua vorbe despre ea:

Cate ceva despre glicerina
Glicerina (se mai numeste si glicerol) este un lichid uleios incolor care poate fi natural sau sintetic. Glicerina naturala se gaseste in grasimi (atat in grasimile de origine animala cat si in cele vegetale) si se extrage din aceste grasimi prin saponificare. Datorita calitatilor sale deosebite, glicerina este folosita in medicina si in cosmetica.
Dar despre ce calitati este vorba?

Glicerina si proprietatile ei
Glicerina este o substanta puternic higroscopica, adica are calitatea de a absorbi cu usurinta apa din aer. Aceasta calitate este valorificata la greu de catre producatorii de cosmetice, pentru ca in contact cu pielea umana, glicerina absoarbe apa din straturile profunde ale pielii si o aduce in straturile superficiale, rezultand o epiderma foarte bine hidratata – visul oricaruiGlicerina ca agent hidratant vanzator de creme cosmetice!!
In industria cosmetica glicerina este folosita in majoritatea cremelor hidratante, pe post de agent de mentinere a hidratarii.

O alta calitate importanta a glicerinei este aceea ca, fiind prezenta si in organismul uman, ea nu determina reactii alergice.

Glicerina, sapun industrial, sapun de casa
Sapunul este o sare (vezi si Ce este, de fapt, sapunul?), un rezultat al reactiei dintre un acid (grasimea) si o baza (hidroxidul de sodiu). In urma reactiei de saponificare rezulta sapun si, ca produs secundar, glicerina (o parte glicerina si trei parti sapun).
Dar, asa cum am vazut mai sus, glicerina este deosebit de utila in industria cosmetica. De aceea, in procesul industrial de obtinere a sapunului glicerina naturala este extrasa si vanduta pentru a fi folosita in compozitia produselor cosmetice mai scumpe decat sapunul (rujuri sau creme, de exemplu). Iar in sapunul rezultat (vorbim doar despre sapun industrial, desigur!) sunt introduse substante chimice cu rolul de a crea impresia de umectare – de exemplu alumina.

Iata unul dintre motivele pentru care sapunului industrial ii lipseste calitatea de hidratare pe care o are un sapun de casa (handmade): Sapunul de casa obtinut prin procedeul “la rece” contine toata glicerina naturala rezultata in urma procesului de saponificare.


8 responses to “Glicerina, sapunul industrial si sapunul de casa

  1. Glicerina dupa deschidere tine mult timp sau se strica repede?

  2. multumesc. sunt din bucuresti. gasisem glicerina pe alt site la 250 ml cu 42 de lei. aceasta e mult mai ieftina… nu pot gasi glicerina la un magazin in bucuresti, la plafar, spre ex. ca sa nu mai platesc transportul?
    Am gasit o reteta de gel de dus fara soda si fara spuma evident 🙂 doar ca nu stiu dece nu tine mult timp, este fara conservanti, continand zeama de lamaie.
    Glicerina dupa deschidere tine mult timp sau se strica repede?

  3. si de unde se cumpara aceasta soda caustica si glicerina naturala?

Lasa un comentariu