Mica istorie a sapunului

Nu se stie cu certitudine cand a fost descoperit sapunul, dar iata cateva repere:

• Cea mai veche dovada a existentei unei substante asemanatoare sapunului o reprezinta niste vase de lut descoperite in fostul

Istoria sapunului

Babilon, datate 2.800 i.e.n.

• Fizicianul grec Galen vorbeste in secolul II e.n. despre folosirea sapunului ca agent de curatare si pentru spalarea corpului.

• Se pare ca hidroxidul de sodiu (soda caustica) a fost folosit pentru prima data pentru obtinerea sapunului in lumea araba in secolul VIII. Se mai foloseau uleiuri vegetale cum ar fi uleiul de masline si uleiuri aromatice (de cimbru). Sapunurile arabesti erau colorate si parfumate, unele solide, altele lichide. Arabii foloseau chiar sapun special pentru barbierit.

• In Europa primele ateliere de fabricat sapun au aparut in Marsilia si apoi in Genova si Venetia.

• Metodele vechi de obtinere a sapunului (din grasime animala sau vegetala combinata cu substante alcaline provenite din cenusa) erau costisitoare. in plus, atitudinea populatiei era destul de negativa fata de ideea de curatenie. Iata de ce pana spre sfarsitul secolului XVIII sapunul a fost un produs de lux, folosit doar de cei foarte bogati si educati.

• Tranzitia de la sapun obtinut manual la cel produs industrial a fost ajutata de doua descoperiri stiintifice. Prima a fost obtinerea, de catre chimistul francez Nicholas Leblanc, a sodei caustice (NaOH) din sare de masa (NaCl) – in anul 1790. Inventia sa a facut posibila obtinerea de sapun mult mai ieftin, intrucat chimistii au dezvoltat o procedura prin care grasimea sa reactioneze cu soda caustica. Metoda a fost ulterior rafinata de un alt chimist francez, Eugène Chevreul, care a demonstrat in 1823 ca procesul de saponificare este procesul chimic de sciziune a grasimii in saruri alcaline ale acizilor grasi (adica sapun) si glicerina.

• In timp ce sapunul devenea din ce in ce mai ieftin, se schimba treptat si atitudinea fata de curatenie, odata cu mai buna intelegere a rolului igienei in distrugerea microorganismelor patogene. La inceputul secolului XX, sapunul era universal folosit.

• Campaniile promotionale din Europa si SUA au ajutat la constientizarea pe scara larga a relatiei dintre curatenie si sanatate. In anii 1950, sapunul era acceptat ca obiect indispensabil de igiena personala.

Anunțuri

Lasa un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s